Ο σωστός τρόπος για να βάψετε με χρώματα κιμωλίας – ιδέες διακόσμησης
Ο σωστός τρόπος για να βάψετε με χρώματα κιμωλίας – ιδέες διακόσμησης
Το χρώμα κιμωλίας ή επι το σωστότερον Chalk Paint είναι χρώμα υδατοδιαλυτό που εφαρμόζετε χωρίς καμία προετοιμασία. ΟΥΤΕ ΤΡΙΨΙΜΟ ΟΥΤΕ ΑΣΤΑΡΙ.
Είναι εφεύρεση της Annie Sloan – πλήρως οικολογικό , μηδέν πτητικά , μηδέν μόλυβδος , ασφαλές και για βρεφικές κούνιες – αλλά κυκλοφορούν πολλοί μιμητές με ότι αυτό σημαίνει. Αν σας πουν ότι θέλει προεργασία το χρώμα που θα πάρετε δεν είναι κιμωλία. Σας γράφω τις οδηγίες για το χρώμα το αυθεντικό που γνωρίζω καλά και χρησιμοποιώ χρόνια.
Η φίλη της σελίδας Έλσα Κόππαση απο το anniesloan.gr και το wood-picker μας χαρίζει έναν πολύ πολύ χρήσιμο και επιγραμματικό οδηγό για όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τα χρώματα κιμωλίας – chalk paint – και τις τεχνικές σωστού βαψίματος και σωστού κερώματος.
Η Έλσα είναι απο τις πλέον ειδικές ως προς την τεχνική και τον τρόπο για να επιτύχουμε το σωστό αποτέλεσμα το οποίο όμως θα κρατήσει στο χρόνο και θα είναι ανθεκτικό και μάλιστα με την υπογράφη Annie Sloan.
Αντίθετα με τα περισσότερα χρώματα αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις επιφάνειες (ξύλινες, μεταλλικές, γυάλινες, γύψινες, κεραμικές, πλαστικές, δερμάτινες), δίνοντας τους την αίσθηση της παλαίωσης χωρίς καν να έχετε κάνει όλη την διαδικασία.
Αναπαλαίωση Ξύλου – Η Τέλεια Πατίνα
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι αυτά τα χρώματα δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία της επιφάνειας, ούτε αστάρωμα ούτε τρίψιμο.
Πώς να βάψουμε σωστά:
- Εφαρμόζουμε με πινέλο κάνοντας κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση και μόνο ένα χέρι γιατί τα χρώματα κιμωλίας στεγνώνουν πολύ γρήγορα.
- Δεν αραιώνουμε το χρώμα με νερό αλλά μπορούμε σταδιακά να βουτάμε το πινέλο σε νερό για να ρέει καλύτερα η μπογιά.
- Αφήστε μισή ώρα να στεγνώσει. Ναι κι όμως! Μισή ώρα είναι υπέρ αρκετή.
- Με ένα βαμβακερό πανί περνάμε με κερί την επιφάνεια προσέχοντας να μην περάσουμε δεύτερη φορά από το ίδιο σημείο.
- Μετά από λίγο περάστε με ένα νέο βαμβακερό πανί την επιφάνεια για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα κεριού.
Συμβουλές συντήρησης:
- Το κερί μπορεί να είναι αδιάβροχο και μονωτικό υλικό όμως είναι αρκετά ευαίσθητο. Έτσι τις πρώτες 10 – 15 ημέρες θα πρέπει να προσέξετε να μην δημιουργηθούν γρατζουνιές ή χτυπήματα.
- Καλό θα είναι να περνάτε με κερί την επιφάνεια κάθε 2 χρόνια περίπου.
Tip: Σε πατώματα και σκαλιά πρέπει να περάσουμε μια στρώση με βερνίκι νερού πατώματος για να έχουμε περισσότερη αντοχή στο χρόνο.
ΠΑΤΙΝΕΣ
Αν θέλετε να κάνετε παλαιώσεις υπάρχουν τα κεριά πατίνας (dark, white black) που μπαίνουν πάντα πάνω απ το διάφανο κερί (clear). Μπορείτε επίσης αν έχετε ένα ωραίο ξύλο από κάτω να γυαλοχάρταρετε απαλά με ψιλό γυαλόχαρτο και να φανερώσετε λίγο απ το παλιό ξύλο.
ΜΕΛΑΜΙΝΕΣ – ΛΑΚΑ _ ΙΚΕΑ
Αυτά τα “ξύλα” είναι ιδιαίτερα . Δεν τρίβονται έτσι κι αλλιώς και δεν έχουν καμμία πρόσφυση. Αυτό που θα κάνετε είναι να βάψετε ένα χέρι chalk paint και μετά αφού στεγνώσει πολύ καλά να περάσετε ένα χεράκι με πανί κερί διάφανο και να το σκουπίσετε απαλά. Αφήστε το το βράδυ και βάψτε ένα δεύτερο χέρι πάνω απ το κερί με chalk paint την άλλη μέρα. Βάζοντας το ενδιάμεσο κερί φτιάξατε επι της ουσίας μια πορώδη επιφάνεια και έτσι το χρώμα σας θα έχει κάπου να κολλήσει. Αφού στεγνώσει ξανακερώνετε και ξανασκουπίζετε.
ΚΟΥΖΙΝΕΣ
Ισχύουν όσα είπαμε παραπάνω. Οι πάγκοι δεν βάφονται.
Βερνίκι νερού βάζουμε μόνο στο πάτωμα και τα σκαλιά για να μην κάνουμε τσουλίθρα με το κερί. Όλες οι άλλες επιφάνειες είναι μια χαρά με το κερί. ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ κερί και βερνίκι μαζί.
Όσα σας έγραψα εύχομαι να σας φανούν χρήσιμα και να είναι ένας καλός μπούσουλας .
Θα επιμείνω όμως ότι όσοι θέλετε να μάθετε να φτιάχνετε πολύ όμορφα πράγματα καλό είναι να κάνετε ένα τρίωρο σεμινάριο όπου σας μαθαίνουν όλες τις τεχνικές.
Το Chalk Paint βάφει γυαλί σίδερο, μάρμαρο, δέρμα, πλαστικό, ξύλο, τσιμέντο, κεραμεικ , ύφασμα, ταπετσαρία είναι κρίμα να μένετε σε πολύ βασικά πράγματα. ΚΑΙ είναι οικονομικό. Με 50 ευρώ βάφεις όλη σου την κουζίνα για παράδειγμα.
ΥΦΑΣΜΑ
Ταπετσαρισμένο , δηλαδή καναπές κλπ. 70 μέρη νερό και 30 χρώμα περνάμε ένα χέρι και το αφήνουμε όλη τη νύχτα . Την επόμενη μέρα βάζουμε 50 νερό 50 χρώμα και ξαναβάφουμε. Όταν φθάσουμε εκεί που μας αρέσει το αφήνουμε να στεγνώσει καλά 2-3 μέρες. τινάζουμε καλά και μπορούμε να κερώσουμε και η υφή θα είναι σαν δέρμα αλλά μπορούμε και να το αφήσουμε ως έχει. Δεν ξεβάφει.
Εδώ θα βρείτε μερικές πολύ χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις
ΕΡ. – Πως καθαρίζουμε/συντηρούμε (ιδανικά) τα αντικείμενα που ειναι περασμένα με κερί; Εχω ακούσει οτι καθε δύο χρόνια ξαναθέλουν ένα πέρασμα, ισχύει?
ΑΠ. – Καθαρίζουμε με βετέξ χωρίς χημικά και ναι καλό είναι κάθε δυο χρόνια ξαναπερνάμε για φρεσκάρισμα. Επίσης μυστικό: αν σας κάνει λαδιά καθαρίζεται με λίγο κερί
ΕΡ. – Πωλείται σε χρωματοπωλεία το χρωμα κιμωλίας;
ΑΠ. – Ναι
ΕΡ. – Για το ύφασμα θέλω κάποιες διευκρινήσεις δεν ποτίζει; Όταν κάθεσαι δεν ξεβάφει; Το ύφασμα γίνεται σκληρό;
ΑΠ. – Όχι δεν γίνεται σκληρό, αν ακολουθήσετε τις δοσολογίες που σας είπα, όχι δεν ξεβάφει.
ΕΡ. – Κάνει άραγε και για χαλιά το χρώμα κιμωλιας;;; (επειδή αναφέρεις ύφασμα)
ΑΠ. – Κάποιοι φίλοι έχουν βάψει , εγώ δεν το έχω δοκιμάσει.
ΕΡ. – Μπορώ να βάψω και πάτωμα από μωσαϊκό;
ΑΠ. – Ναι δυο χέρια και μετά βερνίκι νερού πάλι δύο χέρια, ένα σήμερα και 24 ωρες μετά άλλο ένα.
ΕΡ. – Εγώ αν θέλω να κάνω “νερά” στο χρώμα κιμωλίας; δηλ γραμμές ελαφριές
ΑΠ. – Mπορείτε , λέγεται wash αυτή η τεχνική. αναζητείστε κάποιον εκπρόσωπο να σας μάθει όλες τις τεχνικές σε ένα τρίωρο.
EΡ. – Μπορούμε να βάψουμε και δερματίνη, έχει το προσκέφαλο του κρεβατιού μου και έχει σκάσει;
ΑΠ. – Ναι μπορείτε με τον ίδιο τρόπο που σας έγραψα παραπάνω για μελαμίνες.
ΕΡ. – Σε βέγκε έπιπλα μπορώ να το κάνω;
ΑΠ. – Ναι, ίδια διαδικασία με τη μελαμίνη
ΕΡ. – Κάνει για όλων των ειδών τα ξύλα;
ΑΠ. – Ναι
Πηγές: anniesloan.gr | lisistinkrisi | toftiaxa | smirniopoulos
About the author Eva
No Comments